fbpx

Receptek

LEGJAVA őszi tapas-tál

Csigó Zita receptje

A paprika a napsütötte nyarat idézi, a meggy fanyarsága szuper jól passzol a camembert sajthoz, a fűszeres szilva pedig hamisítatlan őszi ízeket varázsol a tányérra.

A vegán paprikás csicseriborsókrémhez (4-6 adaghoz):

1 konzerv csicseriborsó (24 dkg-os kiszerelés)

fél üveg LEGJAVA Hétfűszeres Paprikaszósz (10 dkg)

2-3 evőkanál LEGJAVA Csípős Paprikakrém

kevés só

bagettszeletek, koktélparadicsom és tetszőleges csírák a tálaláshoz

A csicseriborsót leszűrjük, a léből egy keveset megtartunk. A borsót késes aprítóba szórjuk, hozzáadjuk a Paprikaszószt- és krémet, valamint egy kevés sót. 1-2 evőkanál konzervlével hígítva krémesre törjük.

Bagettszeleteken tálaljuk, koktélparadicsomot és csírát teszünk a tetejükre.

A camembert-es falatkákhoz (8 darabhoz):

1 teáskanál olívaolaj

4 szelet serrano vagy fekete-erdei sonka

8 bagettszelet

kevés semleges ízű vaj- vagy sajtkrém (elhagyható, helyette meg is piríthatjuk a bagettek egyik oldalát)

4 szelet brie vagy camembert sajt

pár szem szőlő

LEGJAVA Rozmaringos Meggy Chutney vagy

LEGJAVA Fűszeres Szilvamártás 

Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, majd a felcsíkozott sonkát átsütjük rajta. Papírtörlőre szedjük, jól leitatjuk a zsiradékot.

A bagettszeleteket megkenjük vajkrémmel vagy megpirítjuk, fél-fél szelet sajtot teszünk rájuk, majd halmozunk mindre a sült sonkából, és szórunk a tetejükre szőlőszemeket is. Végül a bagettek egyik felére Meggy Chutneyt, a másik felére pedig Szilvamártást kanalazunk, illetve csorgatunk.

Csirkés „pulled” burger LEGJAVA Mandulás Szilva Chutneyval

Csigó Zita receptje

Ezt a street foodot a klasszikus mandulás panír és a szintén népszerű aszalt szilvával töltött csirke ihlette. Sós juhtúróval az igazi!

Hozzávalók (4 burgerhez):

50 dkg csirke felsőcombfilé

1 evőkanál olívaolaj

só, őrölt fekete bors

1 üveg LEGJAVA Mandulás Szilva Chutney (20 dkg)

4 db teljes kiőrlésű vagy rozsos buci

salátalevelek

10 dkg krémes juhtúró

A csirkét közepes méretű kockákra vágjuk. Az olívaolajat felhevítjük egy serpenyőben, majd átsütjük rajta a húst. Közben sózzuk, borsozzuk. Papírtörlőre szedjük, majd amikor kezelhető hőmérsékletűre hűlt, minél kisebb darabokra vágjuk. Összekeverjük a Szilva Chutneyval.

A bucikat kettévágjuk, belső oldalukat ízlés szerint meg is piríthatjuk forró, zsiradékmentes serpenyőben. Megpakoljuk a salátalevelekkel, a csirkével és a morzsolt juhtúróval.

Cukkinis-kolbászos kagylótészta LEGJAVA Hétfűszeres Paprikaszósszal

Csigó Zita receptje

 Telt, édeskés-fűszeres paprika, hozzá pedig egy finom, karakteres ízű kolbász. Annyira jól kiegészítik egymást!

Hozzávalók (4 adaghoz):

35 dkg kagylótészta

1 evőkanál olívaolaj

30 dkg szárazkolbász (ha szükséges, lehéjazva)

1 csokor újhagyma fehér része

35-40 dkg cukkini

1 üveg LEGJAVA Hétfűszeres Paprikaszósz (20 dkg)

A kagylótésztát lobogó, enyhén sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük.

Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, majd a felkockázott kolbászt sütni kezdjük rajta.

Hozzáadjuk a megtisztított, felkarikázott újhagymát és a megmosott, kis kockákra vágott cukkinit.

Összesütjük, kissé megsózzuk, majd hozzáforgatjuk a tésztát és a Paprikaszószt. Melegen tálaljuk.

Zabos-mascarponés pohárdesszert LEGJAVA finomságokkal

Csigó Zita receptje

Jolly joker desszert: sütni sem kell, és a különböző LEGJAVA lekvárokkal, szószokkal kedvünk szerint variálhatjuk az ízeket.

Hozzávalók (4 adaghoz):

A krémhez:

1 dl habtejszín

1 tasak vaníliás cukor

porcukor ízlés szerint (elhagyható)

25 dkg mascarpone

16 db zabkeksz, valamint adagonként:

2 evőkanál LEGJAVA Borsos-Mentás Eperszósz és egy kevés pirított mandulaszirom vagy

2 evőkanál LEGJAVA Natúr Almalekvár és egy kocka étcsoki, esetleg némi őrölt fahéj vagy

 2 evőkanál LEGJAVA Pezsgős Őszibaracklekvár és pár szem mandula, mazsola

A hideg tejszínt habbá verjük, hozzáforgatjuk a cukro(ka)t és a mascarponét. Egy desszertes pohár aljába beletördelünk 3 zabkekszet, erre jön a krém negyede, a kiválasztott szósz vagy lekvár, a további feltét és a maradék 1 összetördelt keksz. Hasonlóan elkészítjük a többi poharat is, azonnal tálaljuk.

Empanada csirkével, LEGJAVA Fűszeres Alma Chutneyval és Fűszeres Szárított Zöldségkeverékkel 

Csigó Zita receptje

Most egy olyan receptet mutatok, ami nem csupán irtó finom, hanem praktikus is, hiszen jól szállítható és melegíteni sem kell. Így nyugodtan magatokkal vihetitek kirándulni, munkahelyre vagy suliba.

A batyukba LEGJAVA Fűszeres Alma Chutney került (kerek, fűszeres ízek jellemzik, ha nem bonyolítanátok túl az ebédet, csak kanalazzatok belőle sült húsok mellé), a húst pedig LEGJAVA Fűszeres Szárított Zöldségkeverékkel sütöttem át. Mielőtt jön a recept, pár mondat a fűszerkeverékekről. 3 különböző mix kapható (natúr, vegyes és fűszeres), én most az utóbbival főztem, szárított sárgarépadara, paszternákdara, vöröshagymadara, petrezselyemlevél, fokhagymadara, lestyánlevél, őrölt fekete bors és őrölt gyömbér került bele, a gyömbér adja meg a keverék plusz fűszerességét, az almával pedig szuper párost alkot. Zöldségkeverékekkel nehéz megvenni, mert vagy annyira „természetesek”, hogy épp ízük nincs (minden bizonnyal a kevésbé jó minőségű alapanyagok miatt) vagy a zacskó kibontása után azonnal megcsap a jellegzetes mű szag. A LEGJAVA keverékekre szerencsére egyik állítás sem jellemző, finomak, intenzív ízűek, só és ízfokozó hozzáadása nélkül készülnek.

Hozzávalók (7-8 darabhoz):

A tésztához:

30 dkg liszt

5 dkg vaj

2 nagy csipet só

0,5 dl semleges ízű olaj

1,5 dl langyos víz

1 kis tojás a kenéshez

A töltelékhez:

1 evőkanál olívaolaj

1 evőkanál vaj

1 kisebb póréhagyma fehér része (kb. 8 dkg)

25 dkg csirke felsőcombfilé

1 púpozott evőkanál LEGJAVA Fűszeres Szárított Zöldségkeverék 

8 dkg LEGJAVA Fűszeres Alma Chutney 

A tésztához a lisztben elmorzsoljuk a hideg, kockákra vágott vajat. Hozzáadjuk a sót, az olajat és a vizet. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd folpackba csomagoljuk a tésztát, és hűtőbe tesszük.

Közben elkészítjük a tölteléket. Az olaj és a vaj keverékét felmelegítjük egy serpenyőben. Rátesszük a felkarikázott pórét, lassú tűzön puhára sütjük egy kevés sóval. Közben a csirkét kis kockákra vágjuk. A puha hagymára szórjuk, hozzáadjuk a fűszerkeveréket és ízlés szerint még sót, majd összesütjük. Hagyjuk legalább langyosra hűlni. Ezután áttesszük egy keverőtálba, hozzákanalazzuk a chutneyt, és alaposan összekeverjük.

A pihentetett tésztát lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk. Kiszúrunk belőle mérettől függően 7-8 tésztakorongot (legegyszerűbb egy müzlis tál száját rátenni, majd körbevágni késsel), mindegyik közepére halmozunk kb. 2 evőkanálnyi ragut. A korongok szélét lekenjük kevés vízzel, összeragasztjuk, széleiket villával megmintázzuk, majd végül a tetejüket lekenjük az elhabart tojással. Végül megszurkáljuk villával, hogy sülés közben a gőz távozni tudjon.

A batyukat sütőpapírral borított sütőlemezre helyezzük, és 180 °C-ra előmelegített sütőben kb. 25-28 perc alatt készre sütjük.

Darált hússal töltött cukkini rozmaringos krumplival

Miskey Melinda receptje

HOZZÁVALÓK (4 SZEMÉLYRE)

4 db közepes cukkini
40 dkg darált hús
3 ek. főtt rizs
2 egész tojás
fél csokor petrezselyem
2-3 tk. zsemlemorzsa
4 tk. LEGJAVA Hétfűszeres paprikaszósz
1 kis fej vöröshagyma
1/2 gerezd fokhagyma
1-2 mk. pirospaprika
2-4 evőkanál tejföl
1 közepes fej paradicsom
20 dkg sajt
só, bors ízlés szerint

ELKÉSZÍTÉS

  • Mossuk meg a cukkinit és hosszában vágjuk ketté őket. A belsejét kaparjuk ki egy kanál segítségével és tegyük félre
  • A vöröshagymát vágjuk apróra, majd kevés zsíron vagy olajon dinszteljük meg. Majd tegyük bele a fokhagymát és kicsit azzal is pirítsuk össze. Ezután mehet hozzá a darát hús, keverjük össze és  fűszerezzük sóval, borssal, pirospaprikával. Ezután tegyük hozzá a cukkini belsejét, öntsünk rá kevés (kb. 0,5 dl) vizet, és pároljuk 10-15 percig
  • A rizst sós vízben főzzük félkészre. Majd keverjük össze a hússal, egész tojásokkal, apróra vágott petrezselyem háromnegyed részével, zsemlemorzsával és a paprikaszósszal. Ha szükséges még sózzuk, borsozzuk
  •  A cukkinicsónakokat rakjuk sütőpapírral bélelt tepsibe, és kanalazzuk bele az elkészült tölteléket. Rakjunk a húsos rétegre felkarikázott paradicsomot, kenjük meg vékonyan tejföllel, végül szórjuk meg reszelt sajttal és a megmaradt aprított petrezselyemmel. Előmelegített sütőben 180°C fokon, 30- 35 perc alatt süssük meg, amíg szép arany barna nem lesz a teteje. Friss rozmaringos, főtt krumplival és paprikaszósszal (ketchup helyett) tálaljuk.

Tipp: A cukkinik aljából, ha levágunk hosszában egy vékony csíkot, ezzel stabilizáljuk őket, hogy ne boruljanak fel a sütőben. Reszelt sajtot tehetünk a töltelékbe is, de csak a dinsztelés után.